Wednesday, October 19, 2011

How kůl je být cool_part one

Podle sociologa Petera L. Bergera, jehož knížku právě čtu, je člověk tvor sociální, který používá společnost jako štít proti chaosu, neřádu a šílenství, které by následovaly jeho izolaci od ostatních příslušníků jeho rasy. Ve zkratce tak vlastně vystihl zkušenost a přístup, se kterými jsem se zatím měl možnost setkat tady na univerzitě. Jak? Tak, že Američané socializují. FEST.


Základním kamenem jejich fanatické víry v komunitu jsou fraternities (bratrstva) a sororities (sesterstva), kde probíhá tzv. "Greek life" (život dle řeckých ideálů). Členové věří, že vstupem do těchto komunit získávají tajemné vědomosti, které jsou dosažitelné skrz variace rituálů a obřadů (kupříkladu jedním z nechutně známých iniciačních rituálů je sex s ovcí, který má pravděpodobně rozběhnout nový proud intergalaktických dovedností ve vašem mozku). Právě jsem se vrátil z jedné hodiny, kde má spolužačka, kněžna jedné ze sororit, vyprávěla jak kůl je být členem, protože tam děláte spoustu věcí dohromady, trpíte společně (pomlouváte všechny kolem opojení fake pocitem, že jste se dostali na vyšší úroveň bytí), ale bohužel víc říct nemůže, protože detaily jsou tajný a jen členoví vědí (interegalaktický mozky) vo co go. 
Minulý týden jsem byl se svým kolegou Čechem pozván na párty do jednoho z domů, kde bydlí takové bratrstvo. Nadšen a v očekávání, že budu osvícen, jsem naběhnul do sklepení kde sešlost probíhala, abych zjistil, že veškerý řecký život a hromada honosných slov slouží borcům primárně k tomu se tajně ožrat v baráku (ano, nikomu tam ještě nebylo 21), který jim dala univerzita zadarmo k následování bájných ideálů. V případě holek je tato budova nejčastěji využívána pro sex s co nejvíce spolužáky (ano, znova) , protože na kolejích se to hemží zvědavejma spolubydlícíma. Nejvíce fascinující je ale přijímací rituál do ženských společenství. Všechny se navlíknou do bílých šatů a balamutí jedna druhou, že jsou ještě nevinné panny (v obou smyslech) a přísahají se nebavit s krávama z ostatních sororit, protože ta jejich je prostě víc kůl.

Když nechcete zažívat opravdový "řecký život" se vším všudy, máte pořád možnost realizovat se v jedné z komunit na kampusu, kterých je tady tři zadky. Můžete být v cechu fanoušků Harryho Pottera a hrát každou neděli famfrpál (nelžu), pokud vám nevadí, že s koštětem budete jen běhat; můžete navštěvovat Francouzský, Německý, či Španělský klub, kde lidi řeší kulturní rozdíly; můžete být židem v kroužku Jewish Community, i když nejste žid (how cool is that, huh?); můžete být ve sboru, pokud vám nevadí legrácky Gay komunity (většina mužského sboru)  šahající vám semo tamo na prdel (jakože náhodou).Je prakticky jedno, co chcete dělat, ale musíte dělat NĚCO pro komunitu, ať už se tím myslí město či osazenstvo univerzity, abyste byli cool. Co když to dělat nechcete a raději zevlujete sám se sebou, zabořen do spisů filosofických či sledující vlastní cíl? Jste v prdeli. Vlastně nejen v prdeli - taky už nejste cool, jste jen divní.
.
Kdo není cool, je boring, a kde je boring, je alone. Kdo je alone, je frustrated, a kdo je frustrated, bere do ruky samopal a jde ukázat ostatním spolužákům, jak upřímně jimi pohrdá. A víte co? Já už se tomu tady ani tolik nedivím.

P.S. Koho by zajímaly poslání jedné z fraternit na mojí univerzitě: http://www.thetataudelts.org/delt-life/mission-values/    - jedná se o veliké myšlenky a božská proroctví.

No comments:

Post a Comment